Food

Bientôt la chandeleur, des crêpes s’il vous plait ? / Soon the Pancake day, a recipe please ?

Oui, c’est bientôt la Chandeleur, vous recherchez peut-être de nouvelles recettes pour le 2 février. Je souhaitais donc vous faire partager la recette de Laurent Dran, pâtissier et chocolatier (sans gluten, sans lait et sans temps de repos), améliorée à ma façon.

Pour faire environ 15 crêpes, vous aurez besoin de : 170 grammes de farine de riz, 80 grammes d’amidon de maïs (Maizena), 4 oeufs, 550 grammes de lait de soja, 50 grammes d’huile de pépins de raisin, 20 grammes de sucre en poudre, 2 pincées de sel, 1 cuillère à café de levure chimique. 

Avec mes ajustements : 68 grammes de farine de sarrasin, 102 grammes de farine de riz, 80 grammes d’amidon de mais, 4 oeufs, 350 grammes de lait, 2 cuillères à soupe d’huile d’olive Isio 4, 1 cuillère à café de sucre de coco, 1 pincée de sel, 1 cuillère à café de levure chimique.

Faire chauffer le lait jusqu’à ébullition, mélanger les farines, la maïzena, le sel, les oeufs, l’huile, la levure chimique et le sucre. Verser le lait chaud petit à petit en continuant de mixer et faire les crêpes directement dans une poêle bien chaude (avec du beurre pour la deuxième proposition).

Bonne dégustation !


Yes, it is the Pancake Day in France, there is a good chance you want to know a new recipe for the 2nd of February. I would like to share with you the recipe of Laurent Dran, pastry/chocolate chef (gluten and milk free, without rest time).

To cook 15 pancakes, you will need : 170 grams of rice flour, 80 grams of cornstarch, 4 eggs, 550 grams of soya milk, 50 grams of grape seed oil, 20 grams of powder sugar, 2 pinch of salt, 1 teaspoon of baking powder.

With some adjustments : 68 grams of buckwheat flour, 102 grams of rice flour, 80 grams of cornstarch, 4 eggs, 350 grams of milk, 2 tablespoons of oil to cook, 1 teaspoon of coco sugar, 1 pinch of salt, 1 teaspoon of baking powder.

Heat milk until almost boiling, mix flour, cornstarch, salt, eggs, oil, baking powder and sugar. Pour gradually the hot milk and continue to mix. Finally cook the pancakes in a hot pan (with some butter for the second recipe « with some adjustments »).

Enjoy!

Source : https://www.lafaimdesdelices.fr/pates-de-base/recette-de-crepes-sans-gluten-maizena/

5 réflexions au sujet de “Bientôt la chandeleur, des crêpes s’il vous plait ? / Soon the Pancake day, a recipe please ?”

  1. Do you use grape seed oil for cooking often? I’ve only used it in skin care I make and have never thought of using it in cooking before so just wondering if it’s a common oil for you to use of just specifically for these pancakes (which sound delicious btw!)

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    1. Hi Kristen Ann,
      I use sometimes this oil for some salads. Normally I use olive oil for cooking. This recipe is quite good with this oil too, I’ll try tonight with olive oil… but I think it works too. 🙂
      But yes you can use grape seed oil for cooking but only for cooking at low or middle temperature or raw food (you can buy it in bio groceries for exemple).
      Enjoy your Pancakes Day and read you soon!
      Jessica

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