Food

Piment légume : le poivron à l’honneur / Vegetable spice : the pepper

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Aujourd’hui, je souhaitais écrire un article sur l’ingrédient star de la cuisine méditerranéenne : le poivron, considéré comme un piment doux ou piment légume. Rapporté des îles Caraïbes au XVè siècle, il appartient à la famille des Solanacées du genre Capsicum.

Le poivron vert est un peu amer tandis que les variétés rouges et jaunes sont sucrées. Goûteux et peu calorique, les poivrons sont le must de très bons plats du Sud de la France tels que la ratatouille ou la piperade. Pauvre en sodium, il constitue (surtout crus) un cocktail d’antioxydants, de caroténoïdes et de flavonoïdes.

Il m’arrive de ne pas bien le digérer. Une petite astuce : Il suffit de retirer la peau.

Une recette pour le déguster ?

  • Poivrons marinés : Enfournez 4 poivrons 30 – 35 minutes au four à 200° C. Placez-les dans un récipient hermétique pour les ramollir. Enlever la peau et les graines avec les doigts. Coupez-les en lamelles. Disposez dans un bocal avec 2 gousses d’ail, 4 cuillères à soupe d’huile d’olive, un peu d’origan et une pincée de sel. Conservez au frais et consommez-les dans les huit jours accompagnés de toasts grillés.

Today, I would like to write an article about the star ingredient of mediterranean food: the pepper. It is considered to be a sweet pepper or vegetable pepper. It was reported from the Caribbean Island in the XIth century and it belongs to the Solanaceae families.

The green pepper has a bitter taste whereas the red and yellow varieties have sweet tastes. Tasty and with few calories, peppers are in the top for dishes from the South of France as the Ratatouille or the Piperade. Poor in sodium, they are full of antioxydants, carotenoids and flavonoids.

Sometimes, I have some problems to digest it. I found a tip: we just need to withdraw the skin.

A recipe to taste it ?

  • Marinated peppers: Put 4 peppers in the oven for 30 – 35 minutes at 200°C. Place the pepper in an hermetic container to soften slightly. Withdraw the skin and the seeds with your fingers. Cut in strips. Place it into a jar with two cloves garlic, 4 tablespoons of olive oil, a bit of oregano and a pinch of salt. Store cold and eat it in eight days with toasted bread.

Enjoy!

Source infos : CultureBio

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6 réflexions au sujet de “Piment légume : le poivron à l’honneur / Vegetable spice : the pepper”

    1. Hi Kristen Ann,
      yes try without skin, you’ll see the difference for sure. 🙂
      Have a nice day and Christmas 🎄
      I have an article for Christmas (music) next Monday… but I would like to say especially for you: enjoy your Christmas with all your family and friends.
      Jessica

      Aimé par 1 personne

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